Iedereen kent het wel de oorbel, deze moet je niet verwarren met de oorpiercings…. Vele jongens en meisjes krijgen vaak op hele jonge leeftijd al hun eerste oorbellen. Oorbellen vallen wel onder de categorie piercings, maar heette oorbellen en geen oorpiercings. Wanneer je oorbellen zegt, zullen vele ook zeggen piercing pistool…. Hoewel, pistool? Het lijkt ook wel een combinatie van een pistool met een tacker.
De oorlel wordt tussen een kleine opening en het sieraad geplaatst. Dan wordt er met behoorlijk wat kracht de oorbel door de oorlel gedrukt (geschoten). Maar waarom mag je nooit, maar dan ook echt nooit een (oor) piercing met een pistool laten zetten? Daarover meer uitleg hieronder.
Pistool of Naald?
Het pistool is een geliefde manier om te piercen in enkel de (kraakbeen vrije deel van de) oorlel. Je bent hier namelijk vrijwel geen kennis voor nodig. De anatomische structuur van de oorlel is niet ingewikkeld, de meest belangrijke factor waar je rekening mee moet houden bij het pistool is de richting van het sieraad. De plek van het sieraad en of er in de toekomst wellicht nog meer piercings bij zouden komen. Daarom zou een piercer altijd in overleg met jou een stipje neerzetten om je goedkeuring te vragen over de juiste, correcte plek. Deze manier van oorbellen piercing wordt vooral gebruikt in de juweliers zaken, en minder professionele piercing studio’s
Juweliers willen ook nog wel eens aanbieden om met het pistool tragus of helix piercings te schieten, doe dit liever NIET. Dit mag niet meer, en gebeurd gelukkig ook niet veel meer. Helaas zijn er een aantal juweliers die het nog wel doen, en op deze manier graag een extra zakcentje hiermee willen verdienen.
Een piercing pistool kan dan ook heel makkelijk her gebruikt worden. Dit omdat het pistool niet in contact komt met de klant, en het deel dat wel in contact komt wordt ook achter gelaten bij de klant. Namelijk het sieraad. Het andere deel dat in contact komt met de huid van de klant is speciaal ontworpen dat deze makkelijk te verwijderen is, en weg gegooid kan worden. Hierdoor is deze methode erg effectief en geliefd.
Soms kan er op speciaal verzoek een pistool worden gebruikt, maar het beste is toch het gebruik van naalden, ook voor de oorlel. Het gebruiken van een piercing pistool wordt dan ook vooral toegepast bij kleine kinderen die nog te jong zijn om goed stil te kunnen blijven zitten. Hierbij is het gebruik van het pistool de beste en veiligste optie.
Een piercing zetten met een naald is net even wat anders. De naalden zijn per stuk verpakt in speciale verpakkingen (geautoclaveerd). Deze naalden worden na gebruik bij de klant weg gegooid in een speciaal daarvoor bestemde naalden container. Deze worden dus NOOIT voor een tweede keer hergebruikt. Dit omdat de naald hol is, en een bron van bacteriën, ziektes en virussen kan bevatten. Deze methode wordt vaker gebruikt bij de meer professionele piercing studio’s. Dit ook omdat hier meerdere soorten piercings worden gezet, over het gehele lichaam. Maar ook is de keuze qua naald dikte bij een professionele piercing studio meer gevarieerd. Deze professionele studio’s hebben gewoon net even meer kennis en informatie in huis, betere materialen en producten. Daarin tegen zijn hierdoor de kosten voor het piercen veelal ook wat hoger, maar als je mij vraagt is dit de (meer) prijs wel waard. Je moet er toch niet aan denken dat je met een dikke bloemkool oor komt te lopen…?
Ook zeggen de meeste klanten dat het piercen met een naald minder pijnlijk is dan het piercen met het pistool. Tevens is het piercen met een naald vele malen veiliger, en zeker minder traumatisch voor het omliggende weefsel!! Doordat de naald hol is van binnen, en een scherpe punt heeft word er een “schoon” gat gemaakt. Dit komt doordat de naald hol is aan de binnenkant, en het kleine beetje hoeveelheid weefsel in de directe omgeving verwijderd. Hierdoor wordt er ruimte gecreëerd voor het sieraad, en geeft het de ruimte voor de wond om troep af te voeren wat de wondgenezing ten goede brengt.
Ook al heb je een piercing laten zetten met een piercing pistool, moet je nog wel erg voorzichtig zijn met de piercing. De verzorging ervan gaat dan ook hetzelfde als de verzorging van alle andere piercings. Ook een geschoten piercing moet dus gezien worden als een verse open wond.
Conclusie
Het laten piercen door middel van een naald geeft dus absoluut de voorkeur, en ook verplicht tegenwoordig! Het is zeker waar dat er vele mensen een piercing hebben laten zetten met een pistool, en daarbij nooit (gezondheid)klachten hebben gehad. Maar wanneer je deze twee methodes naast elkaar legt, en deze vergelijkt is het piercen met een naald toch echt wel de favoriete en minst traumatische methode. Tevens is deze mogelijkheid het minst pijnlijke, en het beste voor de wondgenezing. Het neemt dus niet weg, dat oorpiercings in niet-kraakbeen gedeeltes ook goed kunnen gaan met een piercing pistool.
Wil je een piercing laten zetten, laat je dan altijd vooraf goed informeren. Stel gerust vragen, en bekijk of de juiste methode en hygiëne wordt nageleefd. IK hoop je met deze blog een beetje meer inzicht te hebben kunnen geven in het verschil van piercing tussen verschillende methodes.
Ik vond het zelf in ieder geval erg inspirerend, en interessant om te maken.
reacties op “Piercings met pistool VS piercings met naald; welke is het beste?”