De geschiedenis van body modification is al zo oud als de mensheid zelf. Het oprekken van je oorlellen is al een eeuwenoude traditie uit verschillende culturen en periodes uit de gehele wereld.
Het kraakbeen van het oor beschikt over voldoende kracht om grote oprekkingen te verdragen en hierin (grote) sieraden te plaatsen. Tegenwoordig denken we dat het oprekken (stretchen) van oorlellen behoort tot de moderne body modification, maar het is dus oorspronkelijk een duizenden jaren durende traditie die stamt uit vele culturen en periodes. Deze keren nu weer terug, alleen in een modernere jas.
Vandaag gaan we dan ook eens een keer de geschiedenis in van deze vorm van piercen. Wat zegt de geschiedenis van opgerekte oorlellen, en wie waren deze stammen.
Geschiedenis
Zowel piercings als opgerekte oorlellen werden gedaan in rituele vormen uit de oude beschavingen van Midden-Amerika en Zuid-Amerika, en wel precies in de Maya, Olmeken en Azteekse culturen. Zij piercen met doornen uit platen, om vervolgens hier grote sieraden in te dragen zoals uitgerekte oorlellen, septum piercings en tongpiercings.
De vrouwen van de Marses en Matis stammen hadden grote oorlellen met juwelen, en dragen body paint. Zij dragen een groot aan tal piercings om hun kracht en klasse te tonen. Veel Aztec mannen maken hun sieraden van goud en zilver. Hiermee willen deze Aztec mannen hun hogere klasse uitdragen naar de lagere klasse. De lagere klasse zou eerder sieraden en pluggen maken van andere materialen zoals hout en koper. Deze zijn gemakkelijker beschikbaar dan goud en zilver.
De hogere klasse van de Maya-stam maken hun sieraden liever uit Jade. Terwijl de lagere klassen hier hout, been (bot) en steen zou dragen. Om dezelfde reden als de Aztec stam, deze zijn gemakkelijker beschikbaar.
Koning Toetanchamon
King Tut’s masker en mummy laten duidelijk zien dat hij zijn oorlellen had opgerekt. Onder andere was dit dus te zien in het masker, en de mummy. Maar ook konden archeologen dit opmaken uit voorwerpen die in de piramide zijn gevonden. Dit waren soort ronde (oogjes achtige) stukken van sieraden waarvan werd geloofd dat deze werden gebruikt als pluggen of oorbellen.
The Iceman
“man van Hauslabjoch”, ook wel beter bekent als Ötzi de Iceman. Ötzi werd gevonden in de alpen tussen Oostenrijk en Italië. Ötzi is het oudste gemummificeerde lichaam dat tot nu toe bekent is, en ook hij had opgerekte oorlellen. Ötzi had tevens een tal van tattoeages, die alleen waren gezet op acupunctuur drukpunten.
Buddah
Voordat Buddah minimalistischer ging leven, droeg hij zware sieraden van massief goud en edelstenen. Deze droeg Buddah in zijn oorlellen als piercings. Door deze zware massieve piercings, werden zijn oorlellen blijven opgerekt. Toen Buddah besloot zijn rijkdom en bezittingen op te geven, haalde hij ook zijn sieraden uit zijn oorlellen. Daardoor kennen wij Buddah, zoals hij nu is, met lange oorlellen.
The Fulani Tribe
De Fulani stam komt uit Nigeria, en ligt in Centraal-Afrika. De stam is minder bekent, maar houdt schoonheid hoog in het vaandel, en zien schoonheid vooral in hun piercings en tatoeages terug.
Fulani meisjes krijgen bij hun 3e levensjaar hun eerste oorpiercings. Deze worden niet zo groot als de Masai en Mursi stammen. Maar de Fulani meisjes krijgen wel een mooie grote waarmee ze ingewikkelde gouden hoepels kunnen dragen.
De Mursi stam is gevonden in Ethiopie. Deze vrouwen staan bekend om hun grote houten “platen” in hun opgerekte oorlellen, en zelf in hun onderlip. Wanneer deze Mursi vrouwen vijftien jaar zijn, en op het punt staan van trouwen, zal de moeder haar oorlellen en lippen piercen en plaatst hier een houten pin in. Zodra deze zijn genezen, worden de houten pinnen veranderd in grotere formaten. Hoe groter de houten “platen” hoe meer respect deze vrouw krijgen van hun stam.
The Maasai stam
De Maasai stam komt uit Kenia, en staan bekend om hun ingewikkelde maar vooral kleurrijke kleding. Verder onderscheiden ze zich door hun gewoontes. Ze staan ook bekend om de materialen die zij kiezen om indruk te maken met hun piercings bij de vrouwen.
Het piercen zelf gebeurd in eerste instantie met een scherp voorwerp, zoals een mes of een scherp takje. Na het piercen word hier een dierlijk stuk bot, een olifant slagtand of een steen stuk in gedaan om de piercing te laten genezen.
Nadat de piercing is genezen, worden hier zware sieraden in gedaan om de oorlellen op te rekken. De Maasai denkt dat het oprekken van je oorlellen word gezien als wijsheid, omdat de oudere leden van de stam grote oorlellen hebben.
De Soura stam
De Soura stam, is een stam uit het zuiden van Orissa. Deze stam gebruiken piercings en tatoeages als een ritueel. De Soura vrouwen dragen veelal grote aantal oorringen langs de rand van hun oor, en hebben ook meerder piercings en ringen in hun neusgat gepierct.
De piercings worden gezet met doornen en twijgen van planten. Meestal gaan de Soura stam door met vergroten van de oorlellen tot de oorlellen zo groot zijn, dat ze hun schouders bereiken.
Azian Hill stam
De Aziatische Hill stam (de Lahu en Karen – Padaung Tribes) rekken hun oorlellen op met ingewikkelde sieraden. Ze dragen meerdere oor piercings, omdat ze geloven dat de oren behoren tot het meeste heilige deel van het lichaam. Tot op de dag van vandaag, is het oprekken van het oor enkel toegankelijk voor de gehuwde vrouwen van de Azian Hill stam. Het oprekken van de oorlellen wordt gezien als een teken van schoonheid.
Huaorani stam
De Huaorani stam associëren opgerekte oren met schoonheid. Hierdoor gebeurd het oprekken van de oorlellen dus in deze stam al vanaf een jonge leeftijd. Op een bepaald moment in het leven van de kinderen, worden de oorlellen gepierct, en komt er een pin van boomstam in. Het oprekken gebeurd geleidelijk, dit kan met stenen of grote stukken hout.
Zodra ze een oudere leeftijd bereiken, halen de Huaorani stammen de sieraden er weer uit, en dragen ze hun oorlellen in hun natuurlijke opgerekte staat.
Hopelijk hebben we je een beetje een wijze les kunnen leren over de eeuwen oude tradities van de oorlellen. Wij vond het erg interessant in ieder geval. Mocht je nog aanvulling hebben, of een ander leuk feitje, dan kan je dat uiteraard aan ons laten weten via een reactie.
reacties op “Opgerekte oorlellen zijn een eeuwenoude menselijke traditie”
Door Benjamin op woensdag 08 juni 2016 om 21:22