Soms komt er een moment in je leven wanneer je besluit een andere oor sieraad te willen gaan dragen. Dit kan meerdere reden hebben. Je wil gewoon een keer een ander sieraad indoen, of vanwege een baan kan je besluiten over te gaan tot een ander sieraad. Ook kan het zo zijn dat je op een nieuw hoofdstuk in je leven aangekomen bent, en daarbij die oorpiercing niet meer hoort. Welke reden je ook hebt om die oorpiercing eruit te halen, wij bieden je een aantal manieren om te helpen een beter inzicht te geven in het verwijderen van je oorpiercing en de genezing ervan.
Het lichaam van de mens kan je beschouwen als een kracht van de natuur dat we niet volledig kunnen beheersen, we kunnen het wel temmen. Wanneer we ervoor kiezen om een piercing of welke andere wijziging van ons lichaam te maken, zal dit consequenties hebben op diverse niveaus. Het is moeilijk te voorspellen hoe een bepaald persoon (lichaam) zal reageren op een piercing. Aangezien dit van zoveel verschillende factoren afhankelijk is, zo ook de genezing. We kunnen alleen een ‘standaard’ of ‘gemiddeld’ advies geven gebaseerd op ervaringen van anderen.
Er zijn een paar factoren die bepalend zijn voor hoe goed een gaatje wordt afgesloten of geheel wordt gesloten.
Sommige piercings genezen beter dan andere piercings
Het is zo dat sommige piercings beter genezen dan anderen. Een tongpiercing, lippiercing of andere orale piercings hebben over het algemeen een snellere genezingstijd dan piercings zoals kraakbeen piercings of surface piercings. Het is zo met een de genezing van piercings, hoe langer je het sieraad al draagt, hoe langer het duurt dat deze sluit. Wanneer een piercingswond volledig is genezen, bijvoorbeeld wanneer je een piercing al gedurende een jaar draagt, en je verwijderd deze dan de kans relatief klein is dat deze geheel zou dichtgroeien. Er is wel een grote kans dat deze voor een groot deel krimpt, maar je zou altijd een ‘deukje’ blijven zien en houden van waar de opening heeft gezeten.
Een voordeel van het ‘deukje’ is dat wanneer je toch weer van gedachten veranderd, je dit ‘deukje’ gemakkelijk weer kan vergroten.
Wil je vlak nadat je de piercing hebt laten zetten toch willen besluiten geen piercing op die plek te willen hebben kan je deze gemakkelijk verwijderen. Je hebt dan een hele grote kans dat de opening geheel dicht groeit. Belangrijk is wel wanneer je het sieraad verwijderd je wel goede nazorg blijft geven. Dit om de wond zo schoon mogelijk te houden, en de genezing tot het sluiten van het gaatje te bevorderlijke.
Opgerekte oorlellen / piercings
Of een opgerekte oorlellen / piercings volledig zal genezen of gewoon krimpen in grootte hangt van veel dingen af. Als de oprekking een langzaam proces is geweest en met veel zorg is gedaan, is de kans dat deze zal genezen aanzienlijk groter. Door je huid voldoende tijd te geven wanneer deze wordt opgerekt, voorkom je scheuren of littekens. De grootte van de oprekking speelt natuurlijk ook een grote rol. Een opgerekte oorlel van Ca 10 mm of kleiner zal de kans op volledige genezing verhogen (dit geeft geen garantie natuurlijk).
Werk hygiënisch
Goede genezing van een piercing begint al voordat het echte werk wordt gedaan. Een onzichtbare microbiële oorlog in en om ons heen die elke seconde van de dag wordt gevoerd. Dat is de reden waarom alle apparatuur en sieraden die gebuikt worden schoon en steriel moeten zijn vanaf het allereerste begin. Een goede piercer met een hygiënische praktijk zal veelal helpen voorkomen dat er infecties ontstaan. Infecties kunnen leiden tot abnormale genezing of zelfs tot ziektes.
Een andere belangrijke stap in de genezing is de nazorg. Het is belangrijk om gebruik te maken van de vertrouwde informatie die een professionele piercing als nazorg aan je meegeeft. Veelal krijg je een formulier mee, met daarop de betreffende nazorg gegevens.
Het lichaam is onvoorspelbaar, en een voorspellingen geven hoe jou lichaam reageert op een betreffende situatie is bijna onmogelijk. Het beste wat je kan doen, is de nazorg zo goed als kan nakomen. Een goede erkende piercer zou zijn kennis, ervaring en professionaliteit gebruiken om je duidelijk te maken over de nazorg en zal hiervoor zorg dragen voor de veiligheid die je verdient.
Heb je nog andere aanvulling op deze blog, laat mij dit dan weten. Er zijn geen garanties tot op welke hoogte dan ook dat piercings genezen. Wij onthouden ons de rechten ervan.
Team LMPiercings
reacties op “Sluit mijn oor gaatjes vanzelf?”