Zoals je weet kun je fysiologisch zout in de winkel, apotheek of zelfs supermarkt kopen. Maar je kan dit ook prima zelf maken. Dit is goedkoper en sneller, of handiger wanneer bijvoorbeeld het al na 17.00 uur is…. Maar hoe maak je fysiologisch zout. Hierover gaat deze blogartikel.
Het recept:
Gelukkig hoef je geen keukenprins of keukenprinses te zijn om fysiologisch zout te kunnen maken. Het is zeer eenvoudig. Je gebruikt 9 gram zout per 1 liter gekookt water.
De ingrediënten:
Gebruik het liefst gedemineraliseerd water. Of eventueel bronwater (belangrijk is dat deze zonder koolzuur is en weinig mineralen bevat). In sommige delen van Nederland waar het water zacht is, is kraanwater nog beter dan bronwater. Wil je weten of jij in een gebied woont met hard of zacht water vraag dit na bij je waterleidingbedrijf.
Vervolgens heb je het zout. Gewoon huis tuin en keukenzout is het beste zout wat je kan gebruiken. Het beste is zonder toegevoegde middelen als zeezout of andere soorten zout. Of terwijl, puur zout uit de supermarkt is ideaal. Deze heb je al voor een paar cent.
Bereiding van het fysiologische zout:
Breng ruim 1 liter water aan de kook, zodra deze kookt laat je deze 10 minuten doorkoken. Ondertussen weeg je de 9 gram zout af en doe je deze in een schone fles. Deze vul je dan aan met 1 liter gekookt water.
Gefeliciteerd, het is je gelukt om zelf 1 liter fysiologische zout oplossing te maken.
Hoe bewaren:
Koel de fles met fysiologische zoutoplossing snel af door deze afgesloten in de koelkast te bewaren. Wij raden aan deze niet langer dan 6 a 7 dagen te bewaren. Maak eventueel nieuwe wanneer je nog niet klaar bent met spoelen van de wond.
Tips:
Wanneer je de wond verzorgd gebruik dan een steriel gaaskompres. Gebruik elke keer een nieuwe om infectie te voorkomen. Maak deppende bewegingen en geen schurende wrijvende bewegingen. Tevens is het ook te gebruiken wanneer je piercing om welke reden dan ook is gaan irriteren.
Team
reacties op “Zelf fysiologisch zout maken”
Door Arjan op vrijdag 25 september 2015 om 14:44
Door Frida Hansen op dinsdag 07 januari 2020 om 21:33